भरवां शिमला मिर्च | Stuffed Capsicum Recipe | Hindi & English | foodpie.in

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Stuffed Capsicum Recipe & Benefits in Hindi (हिंदी)

 शिमला मिर्च (Stuffed Capsicum ) एक बहुत अच्छी सब्जी है । इसको खाने से पाचन सुधरता है । पेट की बहुत सी बीमारियां सही हो जाती है । इसे खाने से पेट का दर्द, कब्ज की परेशानियां दूर होती है ।भरवां शिमला मिर्च आपके चयापचय (Metabolism) भी बढ़ाती है । यह हमारा मोटापा कम करने में भी सहायक है । यह कम कैलोरी वाली सब्जी है । आज हम भरवां  शिमला मिर्च (Stuffed Capsicum Recipe) बनाना सीखेंगे
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शिमला मिर्च में खराब मात्रा का कोलेस्ट्रॉल (Cholesterol) नहीं पाया जाता । यह मधुमेह (Diabetes) के रोगी के लिए फायदा करती है । आप शिमला मिर्च को सलाद के साथ भी खा सकते है । शिमला मिर्च की सलाद बनाने की विधि अगले ब्लॉग में बताएंगे । शिमला मिर्च में विटामिन ए और विटामिन सी दोनों पाया जाता है । यह अस्थमा रोगी के लिए बहुत फायदेमंद है । ऐसा भी कहा जाता है अगर रोज शिमला मिर्च खाते है तो कैंसर जैसी खतरनाक बीमारी से भी बचा जा सकता है 

भरवां शिमला मिर्च के लिए आवश्यक सामग्री (Stuffed Capsicum Recipe)

शिमला मिर्च (3-4), आलू (3), प्याज (1-2), हरी मिर्च (3-4), जीरा (1 चमच), धनिया पाउडर (1 चमच), हल्दी पाउडर (1 चमच), नमक , आमचूर पाउडर (1 चमच), चेडर पनीर , लहसुन (4 कली) भरवां शिमला मिर्च | Stuffed Capsicum Recipe | Hindi & English | foodpie.in

भरवां शिमला मिर्च बनाने की विधि 

पहले शिमला मिर्च को अच्छे से धो लो और ऊपर से उसकी डंडी निकाल दे और उबले हुए आलू को अच्छे से मसल दे । कढ़ाई में घी डाल के मूंगफली को फ्राई करके  अलग से निकाल दे ।
एक और कढ़ाई में 1-2 चमच घी डाले, और कढ़ाई गर्म होने के बाद इसमें जीरा , लहसुन और हरी मिर्च डाले और अच्छे से फ्राई करे , और बाद में प्याज डाले और भुरा होने तक फ्राई करें ।
अब सारे मसाले  हल्दी, नमक, आमचूर, धनिया पाउडर अच्छे से मिलाए और ज्यादा फ्राई ना करे । अब आलू डाले और अच्छे से इसको मिलाए , इसके बाद इस मिश्रण को ठंडा होने दे ।
अब इस मिश्रण को शिमला मिर्च के अंदर भरे और अब कढ़ाई में थोड़ा घी डालें और एक एक करके शिमला मिर्च को रखे और ऊपर से ढकन को लगा दे और थोड़ी थोड़ी देर में इसे बदलते रहे । याद रहे शिमला मिर्च को ज्यादा ना पकाया जाए । आखिर में ऊपर से मूंगफली डाले और चेडर पनीर  के फिर थोड़े देर के लिए ढकन लगा दे । जब चेडर पनीर पिघल तो इसे गरमा गर्म सभी को खिलाए ।
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Stuffed capsicum recipe in English

Capsicum or bell pepper is a well known and healthy green vegetable. It is an excellent source of food for digestive issues. It helps in resolving a lot of stomach issues. All the stomach issues such as pain,  bloating,  and constipation are well controlled by eating capsicum.
This vegetable helps a lot in maintaining good metabolic rate. Because it helps increase metabolism it helps in reducing weight. This is a low-calorie food. It doesn’t have bad cholesterol and helps diabetic patients to control sugar levels. You can also enjoy this veggie as a salad.  In our future recipes, I will prepare a salad with this wonder veggie.
Capsicum is loaded with vitamin C and vitamin A.  It also helps to treat patients with asthma. This veggie also helps to fight deadly cancer disease and stops spreading it at a fast pace. This recipe is very tasty!

Ingredients For Stuffed capsicum recipe

capsicum(3-4 ), potato (boiled or mashed), onion (1-2 chopped), green chilli (3-4 chopped), Cumin seeds (1 teaspoon), Coriander powder (1 teaspoon), Turmeric powder (1 teaspoon), Himalayan pink salt (according to taste), Dry mango powder (1 teaspoon), Cheddar cheese, garlic (2-4 pods)

Methods For Stuffed capsicum recipe

Wash capsicum and cut its stem. Remove its seeds.  Also, cut slightly at bottom so that it can stay upright. Keep aside. Mash boiled potatoes, Take a pan and add some ghee. Now fry peanuts and keep aside or add 1-2 teaspoons ghee in a pan.  Add cumin seeds,  garlic and green chilli, fry for few minutes. Now add onions and fry till brown in colour. Now add turmeric,  salt,  coriander powder and dry mango powder.

Mix well but don’t fry too much then add the potato and mix well. Close the flame and let the filling cool down then add this filling to capsicum. Now take kadhai or saucepan and add ghee.  After heating for only 1 min add stuffed capsicum into the kadhai and Cover with lid. Keep roating from time to time and don’t cook it too much and Laslty adds peanuts in the top and sprinkle cheddar cheese.  Cover the lid for few minutes until cheese is melted. Serve hot!!!

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